Alcatraz

San Franciscon - ja yhdeksi koko reissun - ykköselämykseksi nousi tänään Alcatraz. Otettiin alkuillasta paatti alle ja seilattiin legendaariselle vankilasaarelle. Retki oli onneksi varattu hyvissä ajoin Suomesta käsin, nimittäin seuraava mahdollisuus saada lippuja saarelle olisi ollut vasta monen viikon päässä.Paikka oli todella suuri elämys. Saimme vankilassa kuulokkeet korville ja oikeat vanginvartijat ja entiset vangit kertoivat tarinoita vankilan "kulta-ajoilta". Mieleen jäi erityisesti muutama kohta, kuten se kun eräs vanki sanoi, että pelottavinta oli vapautuminen kymmenien vuosien eristyksen jälkeen. Kaikilla muilla sanfranciscolaisilla oli joku paikka minne mennä, mutta hänelle kaikki oli uutta eikä mitään mihin mennä. Häntä ei ollut käynyt kukaan katsomassa vankilassa koko aikana, eikä edes yhtään kirjettä ollut tullut.Toinen mieleenpainuva juttu oli se, että saarella on asunut melko erikoinen yhteisö, kun vankilan työntekijöiden perheet ovat asustaneet saarella ja kasvattaneet siellä lapsensakin. Oppaan mukaan alue oli mitä ihanteellisin asuinympäristö lapsiperheille, rikosluvut todella alhaiset! Uskomatonta ajatella, että tämä miljöö on joidenkin kasvuympäristö!

Saari on hämmentävän lähellä kaupunkia, vain 2,4 kilokimetrin päässä. Saari näkyikin mantereelta hyvin. Tietynlaiset tuulet aiheuttivat sellaisen ilmiön, että kaupungin äänet saattoivat joskus kuulua vankiselleihin. Audiokierrokselle oli tehty hieno äänimaailma kuvaamaan erästä uutta vuotta, jonka iloiset juhlijoiden äänet ja rakettien pauke kuuluivat meille sisälle selliin luoden todella autenttisen tunnelman.

Historiansa aikana Alcatrazissa tehtiin yhteensä 14 pakoyritystä, joihin osallistui yhteensä 34 vankia. Näistä kaksi yritti pakoa kahdesti; seitsemän ammuttiin, kaksi hukkui, viidestä ei ole julkaistu virallisia tietoja ja loput saatiin vangittua uudelleen. Kenenkään ei siis aukottomasti tiedetä pääseen karkuun saarelta, mutta varmuutta ei ole. Me tiirailimme kaikkia kahdenksankymppisiä turisteja sillä silmällä, että ehkä joku heistä on täällä käymässä fiilistelemässä vanhoja...

Huomenna alkaa kotimatka! Mun jalat on niin poikki, etten juuri enää voisikaan kävellä heh. Mennään vielä yhdeksi yöksi Chicagoon ja kaiffarit jatkavat Miamiin. Sain tänään shoppailtua ihan huippuja juttuja, mm. häävaatteet tuli ostettua Mirkan ja Mikon häihin. Ehkäpä kotona voidaan palata näihin vaateasioihinkin taas.

Jätän San Franciscon taakseni ristiriitaisin tunnelmin. Mielettömiä nähtävyyksiä, huikeaa arkkitehtuuria,  mahtavia mäkiä - mutta liikaa huono-osaisia ihmisiä kaduilla (sydän särky :( ) ja liian kylmä ja oikukas sää. Ehdottomasti silti vierailemisen arvoinen paikka, mutta kyllä jos nyt pitäisi valita, niin ensi kerralla New Yorkiin näistä kahdesta...

11 kommenttia

 1. Mä oon aina digannut ihan hulluna majakoista ja saarista, joten tää on myös mun lusikkalistalla. Kiva lukea siis postaus sun kirjoittamana, paikka vaikuttaa todella mielenkiintoiselta!

  .. Ja on kyllä tavallaan hurja ajatella tuon olleen toisten ihmisten kasvupaikka. (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta! Ja paikka oli kyllä tosiaan erittäin mielenkiintoinen.

   Poista
 2. Osaatko Ulla sanoa kauan teillä meni tuohon Alcatrazin kierrokseen? Mä oon käyny kerran ja pohdin tässä matkajärjestelyjä tehdessä, että haluanko/jaksanko mennä toiste ja mahtuuko se meidän ohjelmaan...? Hyvin samalta se vielä näyttää kuin silloin 90-luvulla! ;) Ja jutukin kuulostaa tutuilta vaikka sillon teininä mun muisti oli varmaan aika valikoiva... hehe.

  Ja tervetuloa muuten kotiin, pitääpä nähdä ennen kuin me lähdetään reissuun ja vaihtaa kuulumiset! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Boardaus laivalle alko klo 17.30 ja paluuvaihtoehtoja oli kaks. Tultiin aikaisemmalla, joka lähti 20.40 eli noin ysiltä oltiin takas. Siinä ajassa ehti hyvin. Nuo myydään tosi nopeasti loppuun joten kannattaa olla monta viikkoa etukäteen liikkeellä lippujen varaamisen kans. Suosittelen ehdottomasti ottamaan ohjelmaan, etenkin sen iltakierroksen, jolloin on auki sairaala ja muita spessu-paikkoja ja palatessa näkeen Friscon siluetin iltavalaistuksessa.

   Joo nähdään, kunhan tässä on toivuttu! :)

   Poista
 3. Heipsan! Löysin sun blogin Inkan blogin kautta ja oon nyt lukenut aivan innolla näitä matkapostauksia. Ollaan mieheni kanssa haaveiltu jo pitkään roadtripistä USAan ja näitä juttuja lukiessa tulee entistä vahvemmin sellainen olo että nyt olis jo korkea aika alkaa toteuttaa sitä haavetta! Kiva kun jaksoit jo reissussa kirjotella, tekstit on kovasti ilahduttanut mun pitkiä työpäiviäni ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva kuulla, että olet löytänyt tiesi tänne, ja kiitos kommentista! Toivottavasti teidän reissu toteutuu. :)

   Poista
 4. Mahtavaa että pääsitte käymään tuolla! Me mietittiin vierailua sillon ko oltiin SF:ssä mutta se olis ollu ehkä vähän turhan creepyä... Karim muuten lahjoitti sen Ralph Laurenin farkut yhelle kodittomalle, vähän se oli mielissään. En sitte tiiä oliko niistä byysistä lopulta enemmän haittaa vai hyötyä, mutta menivät toivottavasti käyttöön, kun olivat itelle tarpeettomat.

  Hullua että teidän reissu on jo loppusuoralla, vastahan se alko! Ihanaa kyllä että oot jaksanu päivitellä niin ahkerasti, mää koitan ottaa susta mallia!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo siis ehdottomasti sama tahti teidänkin reissulla niin me saadaan puolestaan fiilistellä! :) Ja oon ihan samaa mieltä, että juurihan me lähdettiin :/

   Poista
 5. Vitsi miten upea reissu teillä on ollut, ihan kateellisena täällä näitä kuvia katselee :). Jos illanratoksi tekemistä kaipaat, (no tuskin..) niin blogissani odottaa sinua pikku haaste...http://www.lily.fi/blogit/kaunis-paiva/blogihaaste

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihana <3 Joo heti kun toivun, niin tartun tähän ehdottomasti :)

   Poista
 6. Mahtavaa näin paljon kommentteja, vielä tässä vaiheessa reissua! Kiitos kiitos kaikki <3 Vastailen myöhemmin enemmän, nyt klo on 3 yöllä joten pitäis vissiin nukkua. Terkut Chicagosta!

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, niitä on aina kiva saada!