Malleja pukemassa

Vuosia sitten tuolloin Helsingissä asuva ystäväni Kaisa kertoi menevänsä pukemaan malleja Glorian muotinäytökseen. Minä pohjoisessa mietin, kuinka kivalta kuulostavia mahdollisuuksia Helsingissä on ja päätin, että jonain päivänä minäkin haluan päästä Glorian näytökseen. En arvannut silloin, että minäkin menisin pukemaan malleja, mutta näin kävi eilen. Muotitoimittajakurssin kautta meiltä kysyttiin mukaan ja olin heti valmis. Moni on laittanut viestiä, että kerrohan kokemuksesta blogissa, joten tässäpä tulee.

Päivä alkoi aamuseitsemältä. Saatiin staff-passit ja hieman infoa tulevasta englanniksi näytöksen stylisti Karin Smedsiltä. Ja sitten odoteltiin. Kaikki pukijat eivät olleet saapuneet paikalle ja selviteltiin ketkä voivat pukea useamman mallin. Jokaiselle nimettiin oma nimikkomalli tai -mallit ja heitä puettiin päivän kaikki neljä näytöstä. Ensimmäinen alkoi klo 13, viimeinen klo 20.

Puoleen päivän mennessä aamiainen oli nautittu ja hommat olivat selvillä. Jokaisella mallilla oli oma vaaterekki, jossa roikkui näytöksessä tarvittavat asut. Kaikki oli kuvattu etukäteen ja kuvat toimivat brändilistan kanssa pukijan ohjenuorana. Minun vastuullani oli huolehtia siitä, että vaatteet päätyvät mallin päälle ilman ruttuja oikeaan aikaan. Höyrytin vaatteet ja tarkistin, että kaikki kuvissa näkyvät osaset olivat löytäneet tiensä rekilleni. Jotain puuttui ja asiaa selviteltiin.Sain mallikseni ihanan Mariinan (kuvassa oikealla), jonka kanssa oli tosi mukava tehdä töitä. Mariinan yllä nähtiin mm. Henri Lloydiä, Longchampia, Michael Korsia ja Balmainia. Lisäksi meille sattui Tilliander, joka tarkoitti sitä, että Mariina sai kantaa kymmenien ellei sadantuhannen arvoisia koruja! Minun ei onneksi annettu koskea niihin vaan brändin omat edustajat pukivat ne malleille. Korujen kerrottiin olevan lainassa asiakkailta ja monet olivat täysin uniikkeja ja mittaamattoman arvokkaita. Onneksi kaikki meni hyvin.

Ennen ensimmäistä näytöstä tehtiin harjoitus, jossa mallit pukivat ylleen vain oikeat kengät ja vaatteet otettiin mukaan lavalle hengarissa. Koska kokonaista pukuharjoitusta ei tehty ollenkaan, oli ensimmäinen näytös todella jännittävä, koska ei yhtään tiennyt kuinka nopeaa seuraavan asun piti olla päällä.

Backstagella hääri 120 eri alan ammattilaista: 42 mallia (huippumallia, kuten Glorian päätoimittaja kuvasi kansainvälistä uraa tekevää joukkoa), pukijoita, kampaajia, meikkaajia, stylisti, assareita sekä tekniikka-, kuvaus- ja turvallisuusalan ammattilaisia jne. Näytösten aikaan oli melko ahdasta. Meidän rekki sijaitsi toisen lavalle menevän sisäänkäynnin edessä, joten suuren osan päivästä maisemani näytti alla olevan kuvan kaltaiselta.

Kello 13 mainokset rupesivat pauhaamaan näytöillä lavan ympärillä ja Glorian päätoimittaja aloitti show'n kertomalla, että on maailmanlaajuisesti merkittävää, että huippumallit Suvi Koponen ja Kirsi Pyrhönen nousevat tänään lavalle ensimmäistä kertaa yhdessä. Näytös käynnistyi jännitystä nostattavalla musiikilla, jota mallini kuvaili kauhuelokuvamusiikiksi. Biitti löi ja ilmassa väreili sähköisyys, kun kaikki odottivat keskittyneinä vuoroaan Suvi Koposen johdolla catwalkille. Hetki oli käsittämättömän mahtava! Uskon, että juuri sitä hetkeä varten kaikki paikalla olleet olivat jaksaneet ja jaksoivat höyryttää, istua föönättävänä ja tehdä töitä kellon ympäri kukin tontillaan. Tunnelma oli jotenkin niin palkitseva.

Ja sitten seuraavat 45 minuuttia kuluivat hektisesti ja ihan huomaamatta. Mariina saapui lavalta. Pari sekuntia ja vaattet olivat poissa, uudet tilalle. Kyykkyyn ylös. Sukat, kengät, huosut, paita, laukku, asusteet. Tarkistus. Kaikki ok. Matkaan. Myttyyn nakatut vaatteet omiin hengareihin, seuraavat vaatteet valmiiksi. Sama uudestaan. Kyykkyyn ylös. Kyykkyyn ylös. Tarkistus. Kaikki ok. Matkaan. Sama uudestaan. Ja yhtäkkiä ensimmäinen näytös oli ohi.Ylhäällä vasemmalla yksin näytöksen suurimmista tähdistä Rasmus Pyykkö suomalaisen ja ruotsalaisen kollegansa kanssa. Alhaalla kiharoissaan muotitoimittjakurssikaverini Jenna, josta tullaan takuulla kuulemaan muotimaailmassa vielä, sanokaa mun sanoneen.

Kirsi Pyrhönen ja MariinaTyler ja Suvi (Koponen) Riggs

Tauoilla oli aikaa hengähtää, käydä vessassa, syödä, ottaa kuvia, rupatella ja höyryttää vaatteita. Ensimmäisen näytöksen jälkeen homma alkoi sujua rutiinilla ja näytöksissäkin jäi jo aikaa katsella ja ihastella mallien päällä olevia vaatteita. Ehdimme myös rupatella Mariinan kanssa mm. Nycin muotiviikoista, jossa hän oli ollut ja oli taas menossa. Sinne minäkin vielä joskus! :)Paparazzin androgyyni malli VJ (ylhäällä vasemmalla) onnistui hämäämään minua pitkään ja luulin häntä täysin yhdeksi tytöistä :) VJ oli häkellyttävän makea torstaina lavalla ja uskalsin lopulta illalla sanoa sen hänelle, hih.
Kahdeksalta alkavaa VIP-vierasesitystä ennen tsekattiin vielä kerran kaikki extra-huolella ja nostettiin maljat shampanjaa stylistin johdolla. Näytöksen jälkeen hurrattiin ja taputettiin hyvin menneelle päivälle. Purun jälkeen siirryimme paviljongissa käynnissä olevien juhlien puolelle hetkeksi. 16-tuntinen päivä alkoi kuitenkin tuntua selässä ja päätin lähteä kotiin tunnelmien ollessa huipulla.

Kerrassaan mukava kokemus, voisin mennä toistenkin. Ja mikä kummallisinta, en tuntenut minkäänlaista alemmuuskompleksia, vaikka ympärillä pyöri superkauniita ihmisiä. Kuten äidille sanoin, omana itsenään oleminen on muodikkainta. Jostain syystä olen aina tuntenut kotoisuutta fancyissä tavarataloissa maailmalla matkustellessani, joten ajattelin, että se on kai siinä mielessä luonnollista, että eilen oli kotoisaa näiden brändien äärellä. Nyt vain tapasin "serkun", jota en ollut ennen kohdannut kaupoissa hypistellessä. Muotirakastajien sukuun kuuluva serkku oli nimeltä Glorian High Fashion Show :)

7 kommenttia

 1. Vau mikä päivä sulla on ollut! Kuulostaa ihan supermielenkiintoiselta, kiitos kun jaoit sen meidän kanssa. :)

  Omana itsenään oleminen on kyllä tosi muodikasta, ja tuo on kyllä semmoinen lause, että se pitää pitää mielessä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, tuo lause on hyvä pitää mielessä niin hyvä tulee =) Oli kyllä mielenkiintoista, kiva, että sitä oli mukava seurata myös blogista.

   Poista
 2. Vau mikä päivä sulla on ollut! Kuulostaa ihan supermielenkiintoiselta, kiitos kun jaoit sen meidän kanssa. :)

  Omana itsenään oleminen on kyllä tosi muodikasta, ja tuo on kyllä semmoinen lause, että se pitää pitää mielessä. :)

  VastaaPoista
 3. Ihanalta päivältä kuulostaa Ulla! :) Muutaman kerran olen ollut itsekin stailistina/pukijana Wellan näytöksissä ja vaikka päivät on aina pitkiä, niistä saa vaan niin paljon enemmän. Voisin elää ja hengittää sitä maailmaa :) Hienoa työtä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä huippua! Mukavaa, että elämä tuo eteen aina uusia kokemuksia ja mahdollisuuksia. Seuraavia kokemuksia odotellessa! :)

   Poista
 4. Sulla on ollut upea päivä!!! <3 (Terv. Arja)

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, niitä on aina kiva saada!