Muistiinpanoja muotitoimittajakurssin aloitusviikonlopun annista

Täällä on ollut pieniä teknisiä ongelmia tämän blogin kanssa ja piti lopulta muuttaa Bloggerin ulkoasua, että alkoi taas hommat pelittää. Toivottavasti ei tule vastoinkäymisiä enempää. Mutta niin, asiat ovat edenneet hyvään suuntaan inspiroitumisprojektissani sillä välin, kun blogini on temppuillut. Olen saanut viettää päivät lähes aamusta iltaan kiinnostavien ihmisten ja asioiden parissa, ja se jos joku on rikkautta! Suurin inspiraationlähteeni viikonloppuna on ollut muotitoimittajakurssi ja ajattelinkin kirjoittaa siitä nyt sanasen.

Ensimmäisenä lähiopetusviikonloppuna opiskelimme muotitoimittajan työn käytännön asioita, eri henkilöstöryhmien työnkuvia toimitustyössä, juttutyyppejä... ja kaiken kaikkiaan pureuduttiin monelta eri kantilta siihen, että millaisia ovat hyvät muotijutut, ja mistä ja miten ne syntyvät. Opetus oli todella laadukasta ja mukavan keskustelevaa. Meitä oli luotsaamassa huippuammattilaiset nimittäin Trendin päätoimittaja Jenni Lieto, freelancer-muotitoimittaja Susanna Björklund ja muotitoimittaja Mia Dillemuth Gloriasta. 

Koulu sijaitsee Bulevardilla, joka tekee opiskelusta entistä mukavempaa. Joten jep, täällä on tosiaan yksi todella tyytyväinen ja motivoitunut koululainen! :)
Jenni Lieto kertoi, että menestystä syntyy järjettömän halun, taidon sekä sattuman ja onnen yhteistuloksena. 


Kirjoittelin opetuspäivien aikana sivukaupalla muistiinpanoja. Mediatuottamista opiskelleena ja toimittajien täydennyskoulutuksia aiemmin järjestäneenä tuttujakin juttuja oli, mutta todella paljon opin myös uutta niin itse toimitustyöstä kuin erityisesti muotialasta.

Minua kiinnostaa ihmisten uratarinat kovasti ja sain paljon hyviä vinkkejä uusista inspiroivista henkilöistä. Opettajien tarinoista ja taustoista oli upeaa kuulla livenä, mutta paljon kivaa löytyy myös internetin ihmemaasta. Esimerkkinä voisin vinkata eteenpäin Claudia Cifun, joka on taitojensa ja ennen kaikkea nälkänsä ansiosta päässyt suomalaisena muotialan toimijana luomaan uraa unelmieni kaupunkiin New Yorkiin. Hän tekee töitä mm. Voguen muotitoimittajan assistenttina ja saattaa näinä päivinä etsiä ympäri kaupunkia sporttihenkisiä laukkuja kuvauksiin, jos joku sattuisi olemaan sellainen kun muotiraamattuun halutaan. Toisena päivänä hän tekee valmiita paketteja eri julkaisuihin, kuten Trendiin ja Lilyyn. Kyllä meikälainen aikanakin inspiroituu tällaisesta henkilöstä, sillä hänen täytyy elää juurikin mottoni mukaan - jos on tahto, niin on keino - sillä tunnetusti New Yorkiin ei niin vain muuteta töihin.

Susanna Björklund kertoi, että on tärkeää seurata laajasti, mitä maailmassa tapahtuu. Nyt on esimerkiksi meneillään urbanisoituminen ja tutkimusten mukaan vuonna 2030 kaksi kolmesta ihmisestä asuu kaupungeissa. Mitä se tarkoittaa muodin kannalta? Tulevaisuuden menestyjien on hyvä osata ennustaa trendejä.  Kävimme lauantaina Gallerie Forsblomin näytteylyssä ammentamassa inspiraatiota kotitehtäväämme varten. Seuraavan kuukauden ajaksi saimme tehtäviä, joilla pääsemme syventämään opittuja asioita ja saamaan myös henkilökohtaista palautetta opettajilta. Lähiopetuspäivien aikana teimme konkreettisia harjoituksia, joihin liittyi paljon muotilehtien tutkimista. (Voiko näin ihanaa opiskelua ollakaan!) Tuntui koko ajan vahvasti, että olen niin oman juttuni äärellä. Hyvä esimerkki oli The Look -lehden sivulla vastaan tullut listaus Kirsten Dunstin parhaista asuista ikinä. Lehti oli valinnut saman asun ykköseksi kuin minä edelliseen blogiini tekemässäni muotianalyysissä ja samansuuntaisilla perusteluilla! Tuli hyvä mieli, että ehkäpä en olekaan ihan hakoteillä, vaikka näin aloittelija olenkin.

Mia Dillemuth on kolmannen sukupolven muotitoimittaja. Hän muistutti, että kuvateksteihin pitää panostaa ja aina pitää keksiä jotain nasevaa ja varoa latteita itsestäänselvyyksiä. Jaiks, tulipas paineita kirjoittaa tätä tekstiä... :D

Voisin tietysti kirjoittaa tänne sivukaupalla tekstiä viikonlopun oivalluksista, mutta oppimiani asioita tulee esille varmasti myös tulevissa postauksissa. Lopetan nyt tähän hyvän sään aikana, mutta laitan vielä listauksen henkilöistä/blogeista/firmoista, joihin itse aion perehtyä lisää, mikäli se sattuu jotakin muutakin kiinnostamaan. Palataan asiaan ja mennään niitä unelmia kohti, niin hyvä tulee, eikö!

-Ulletin

Into the fashion -blogi: kuvapareja, joissa esillä tämän hetken trendien inspiraationlähteitä, sattumanvaraisia ja tarkoituksenmukaisia

Claudia Cifu: Stylisti Claudia Cifun oma blogi (blogi myös Lilyssä)

5 inch and up: ammattibloggari Sandra Hagelstamin blogi

Liisa Jokinen: Hel Looksin perustaja, free-muotitoimittaja, "joka hallitsee miljoona juttutyyppiä"

Long Play: Syventävää maksullista journalismia verkossa

Style by Kling: Elin Kling ruotsalainen huippubloggari

Merkittäviä suomalaisia stylisteja juuri nyt: Salli Raeste ja Lilli Maunula

Merkittäviä suomalaisia PR-toimistoja: Marsaana Communications, Spalt PRPolhem, Miltton 

2 kommenttia

  1. Tuo sun kurssi vaikuttaa niin ihanalta ja inspiroivalta, ja nuo opet on ihan huippuja! Mieti että koulua voi käydä tutkimalla muotilehtiä, en kyllä keksi mielekkäämpää opetusmetodia :D Ainiin ja jos et oo jo bongannu niin mä seuraan Jak & Jilliä, se on vähä niinkö Sartorialist mutta siinä on kokovartalokuvien sijaan lähäreitä muoti-ilmiöistä, musta siinä on monesti älyttömän kivoja kuvia JA ihanaa muotia <3

    http://jakandjil.com/

    VastaaPoista
  2. Kiitos vinkistä, pitääpä laittaa seurantaan.

    Ja tosiaankin on meillä kyllä varsin parhaat oppikirjat käytössä! ;)

    VastaaPoista

Kiitos kommentista, niitä on aina kiva saada!