Puhelin soi: "Miten meidän Amerikka-fanilla menee tänään?"
Niin, miten Amerikan ystävillä menee marraskuun 10. päivä "amerikkalaisen jytkyn" jälkeen? Sitä olen kovasti miettinyt omalla kohdallani tässä reilun vuorokauden ja käynyt lukemattomia keskusteluja ystävien kanssa, joilla olen koittanut saada tolkkua ajatuksiini.
Heräsin vaaliyönä klo 5 ja lähdin epäuskoisissa tunnelmissa USA:n Suomen suurlähetystön vaalivalvojaisiin. Tapahtuma oli surrealistinen. Iloisia juhlakoristeluja, herkkuruokia, mutta juhliin kuuluva hilpeys ja kepeys puuttuivat. Tilaisuus päättyi, ja ihmiset lähtivät keskiviikon askareisiinsa vaiteliaissa merkeissä. Minä myös. Ei varmasti tarvitse lähteä käymään läpi syitä, miksi Euroopassa ei ole juurikaan juhlittu vaalitulosta.
Nyt vuorokauden asiaa sulateltuani olen tullut seuraavaan tulokseen.
1. Rauha on voimaa
Iltasanomat kirjoittaa tänään presidentti Martti Ahtisaaren kommentoineen, että on tärkeää, ettei valintaa lähdetä kauhistelemaan vaan yritetään ymmärtää, mitä Yhdysvalloissa tapahtuu. Ahtisaaren mukaan Amerikassa haluttiin täydellistä muutosta ja siirtymistä demokraattien hallinnosta republikaanien hallintoon. Myös Obama ja Clinton kommentoivat puheissaan, että vaalitulosta tulee kunnioittaa. Kansakunta tarvitsee yhtenäisyyttä, rauhaa ja sitä, että laki ja järjestys säilyy.
2. Luovu vihasta, keskity siihen mitä rakastat
Kyynisyys, katkeruus ja viha saavat tuskin koskaan mitään hyvää aikaiseksi. Ei ole vain yhtä Amerikkaa tai yhteisiä amerikkalaisia arvoja, jotka kaikki amerikkalaiset allekirjoittaisivat. Joten kaikkien amerikkalaisten leimaaminen idiooteiksi on typerää kaikin tavoin. Ystäväni muistutti myös, että 1/4 äänioikeutetuista amerikkalaista äänesti Trumpia, 1/4 Clintonia ja 2/4 jätti äänestämättä kokonaan. Sekin kertoo jotain.
Löysin vanhan postauksen, jossa olin kirjoittanut, että mikä siinä Amerikassa viehättää minua. Poliitiikka ei koskaan ole kuulunut näiden asioiden listalle. Yhdysvallat on valtava maa, jossa on huikeita luonnonpuistoja, sykkiviä suurkaupunkeja ja 50 erilaista osavaltiota, joissa roadtrippaaminen on parhautta. On myös vaikea uskoa, että amerikkalaiset olisivat yhdessä yössä muuttuneet ihmisinä. Amerikassa matkailleet tietävät, että yksi Amerikan viehätyksen perusasioista on superystävälliset ihmiset, jotka alkavat juttelemaan kadulla ja huolehtivat matkailijasta.
Adventure editorial -blogia kirjoittava amerikkalainen ystäväni Danielle kirjoitti Facebookissa, että vaalien surkuttelun sijaan nyt on syytä toimia arvojensa mukaisesti. Hän oli liittynyt Amerikan islamilaisen järjestön isosisko ja isoveli -toimintaan, ja ryhtyi näin vapaaehtoisena luomaan siltaa eri uskontokuntien edustajien välille muurien rakentamisen sijaan. Tämä on hyvä esimerkki siitä amerikkalaisuudesta, jonka minä olen oppinut tuntemaan. Ihminen huolehtimassa toisesta ihmisestä, sillä Amerikassahan valtio ei toimi turvaverkkona.
Suurlähettiläs Adamsin työt loppuvat pian vaalituloksen vuoksi ja se latisti vaalivalvojaisten tunnelmaa entisestään.
3. Täydellisyyttä ei ole
Maailman epäkohtien edessä on helppo lamaantua. Demokratiaan kuuluu, että myös epämiellyttävän lopputuloksen kanssa on opittava elämään. Maailmaa auttaa paljon enemmän se, että pyrkii ottamaan roskat ensin omista silmistä pois. Sitten vasta voi nähdä roskat muiden silmissä.
Tähän liittyen tulee mieleen keskustelu ystävien kanssa, että miten nyt käy maapallolle, jos ympäristöasiat eivät kiinnosta tulevaa maailman vaikutusvaltaisinta johtajaa. Itse meinasin vaipua pessimismiin, ettei asiaan voi vaikuttaa mitenkään. Ystäväni oli kuitenkin täysin eri linjalla. Sanna totesi viisaasti, että "kaikki pienetkin teot lasketaan, kuten mielipidevaikuttaminen ja tiedon jakaminen." Ja niinhän se on. Yksittäisten kuluttajien tekemät valinnat vaikuttavat mielipiteisiin ja talouteen – ja sen myötä väkisinkin myös vallanpitäjiin.
Toinen ystäväni Kirsi totesi, että "vaikka Yhdysvalloissa on läpi historian menty talouskasvu edellä, ympäristöarvot kaukana tärkeyslistan kärjestä, Kaliforniassa on tiukempia ympäristölakeja kuin monessa Euroopan maassa, eikä ole ainoa osavaltio."
Mitä tästä opin? Sen, että on hyödyllisempää käyttää energiansa siihen, että tekee itse parempia valintoja kuin se, että jää katkerana odottamaan maailmanloppua ajattelemalla pessimistisesti, että Trump pilaa kuitenkin kaiken.
4. Kulttuurien välistä ymmärrystä ja yhteistyötä tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan
Viime päivät ovat osoittaneet, että meidän on Euroopassa todella vaikea ymmärtää, että mitä moni amerikkalainen on ajatellut. Monen amerikkalaisen on myös vaikea ymmärtää, mitä toinen amerikkalainen on ajatellut. 16 vuotta yhdessä mieheni kanssa olleena, törmään edelleen säännöllisesti tilanteeseen, jossa huomaan, ettei mieheni ole ajatustenlukija, enkä minä. Välillä en voi millään ymmärtää toisen toimintaa, ilman että ajatuksia vaihdetaan ja otetaan aikaa yhdessäololle.
Tätä omakohtaista kokemusta vasten on helppo ymmärtää, että myös kansojen välistä ystävyyttä ja yhdessä olemista tarvitaan, jotta voidaan ymmärtää toisiamme. Suomi-Amerikka Yhdistysten Liitto kirjoitti Facebook-sivuillaan, että "Yhdysvalloissa valittiin uusi presidentti. Tarvitsemme entistä enemmän kulttuurien välistä vuorovaikutusta, jotta opimme ymmärtämään toisiamme paremmin. Talkoot jatkuu."
Amerikka on antanut minulle aivan mielettömän ihania hetkiä ja ystäviä läheltä ja kaukaa. Joten ei, tämä ei ole kohdallani Amerikka-ystävyyden loppu. Yhdessä olemme vahvempia. Aika näyttää mitä tapahtuu – murehtimiselle ja pessimismille ei saa antaa valtaa.
Todella hyvä kirjoitus, näitä samoja asioita muutamat päivät miettineenä. Olen samaa mieltä - pidän USAsta ihan muista syistä kuin politiikan vuoksi, ja niin aion myös jatkossa. Nyt on aika mennä eteenpäin, omia valintoja tarkasti jatkossakin miettien. Ne ovat olleet aina keino vaikuttaa, vaikka aina ei "enemmistön" kanssa yhteneviä olisikaan.
VastaaPoistaIhanaa viikonloppua!
Kiitos Selja! Tämä kommentti toi mulle tosi hyvän mielen. Juuri näin, maailman parantamisen voi aloittaa parhaiten omasta itsestä :) Ihanaa viikonloppua myös sinne!
PoistaGlobe called home- jennille kirjotinki jo siitä, että ite en ainakaan halua uskoa että kaikki menee päin mäntyä. Jos koko vaalikampanja olikin osittain esittämistä, imagoa ja äänestäjien kalastelua ja mieleen painumista. Jos Trump oikeasti sitten olisikin fiksu ja hommat toimii jos trump kuuntelee esim kongressia. (Ei niin että itsekkään mitään harkimoa haluan suomen pressaks). Tavallaan myös suomen pitäisi ottaa mallia amerikkalaisista. Jos niille Clintonin äänestäminen on sama kuin meillä persut. Tai muutenkin näitä tuttuja kansanedustajia ja sitten kuitenkin kirotaan eduskunta syvimpään helvettiin, vaikka me ollaan äänestetty vuodesta toiseen samat surkeet edustajat. Ja onhan trumpilla ikääkin aika reippaasti, että tiedä missä kunnossa se tulee olemaan parin vuoden päästä ;)
VastaaPoistaIlmastonmuutoksen suhteen oon perheen ainoa joka siihen uskoo.
Niin ja en tarkota että hyväksyisin trumpin puheet, mutta tavallaan ymmärrän syyt äänestää häntä.
PoistaKiitti Sara ajatusten jakamisesta. Toivotaan, että Trump on fiksumpi kuin mitä on antanut ymmärtää ja kai hänelle pitää antaa mahdollisuus, koska hänet on demokraattisesti valittu.
PoistaMukavaa viikonloppua!
Well said my friend, well said <3 Kyllä tässä kaikki ollaan talkoissa, sellaisissa elämän mittaisissa talkoissa. Ympäristöasioihin ja suvaitsevaisuuteen voi kukin vaikuttaa tahollaan. Amerikalle <3 t. Cali-sisko
VastaaPoistaCali-sisko <3 Oot ollu tärkeessä roolissa, että oon saanut ajatukset järjestykseen. Ilman ystäviä ei pärjäisi <3 Ei me, eikä Amerikka. :)
PoistaHyvin kirjoitettu! Itse en aio uhkailla muutolla Suomeen tai Kanadaan vaan keskityn muuttamaan asioita ruohonjuuri- tai ainakin oman elämäni tasolla täältä käsin. Ja kaikille Kalifornia-faneille kirjasin blogiini muutamia hyviä uutisia meidän paikallisvaalien tulosten tiimoilta. Kalifornia on nyt entistäkin parempi paikka asustaa :).
VastaaPoistaPakko kuitenkin sanoa, että Kyllä minua oikeasti harmittaa ja vähän pelottaakin, mutta aion keskittyä positiiviseen.
Kiitos Veera! Ihmeellistä, mutta musta tuntuu, että tavallaan tää vaalitulos on jo saanut hyvääkin aikaiseksi. Tämä on herättänyt ajattelemaan asioita ja ystävyyden merkitys on konkretisoitunut. Juttelin tänään erään amerikkalaisen kaverini kanssa ja hänestä oli helpottavaa, etteivät kaikki Euroopassa ole kääntäneet amerikkalaisille selkäänsä. Ja sitten tuo, että havahtuu tekemään itse parempia valintoja. Ei sekään ole huonompi juttu :)
PoistaKävin lukemassa sun ajatuksia sun blogista ja mahtavaa, että sääki pyrit löytämään asioista aina positiiviset puolet synkistelyn sijaan! Way to go! Kalifornia on ihana paikka nyt ja oon varma, että niin on myös tulevaisuudessa. Koita nauttia helteistä mun puolesta :) Itse oon täällä lähinnä linnoittautunut pakkasia karkuun sisälle :D