Tukholman aamupalapaikat karkkia silmille – ravintolavinkkejä naapuriin


*Majoitus saatu yhteistyönä Forenomilta

Voi oikeastaan rehellisesti sanoa, että olen odottanut juuri tällaista tilaisuutta kokea Tukholma ensimmäisen kerran. Siis tilaisuutta, jossa pääsee reissaamaan ihmisten kanssa, jotka ovat ottaneet kaupungin haltuun puolestani ja sitten vain kertovat, että minne kannattaa mennä. (Olen valmis maksamaan takaisin tämän tämän vaivan vaikkapa Floridassa tai meidän tulevalla Kalifornian reissulla.) 

Tällä tavalla reissatessa reissuseuran mieltymykset painottuvat toki koetuissa asioissa. Mutta asiaa kannattaa ajatella siltä kantilta, että toisten maailmaan sukeltaminen avartaa mitä todennäköisemmin omia, mahdollisesti vähän luutuneitakin matkailutapoja. Jos esimerkiksi olisin kokenut Tukholman ensimmäistä kertaa mieheni kanssa, olisimme asuneet keskustan hotellissa ja syöneet tyytyväisinä joka päivä sitä mättöä mitä hotellin aamupalalla olisi tarjoiltu. 

Mutta mepä asuimme Brommassa botellissa, ja koska majoitukseen ei kuulunut aamiaista, oli täydellisen brunssipaikan metsästys päivän ensimmäinen ja ehkä tärkein asia. Jos suunnittelet Tukholman matkaa, nappaa alta aamiaisvinkit + pari muuta ruokapaikkaa! Jos nämä kelpaavat instagram-kansalle, nämä kelpaavat luultavasti kenelle tahansa ;)

1. STHLM Brunch Club – Tukholman paras aamiaispaikka
STHLM Brunch Club ei ole mikään tarkasti varjeltu salaisuus vaan suurta suosiota nauttiva herkuttelupaikka, jonne päästäkseen joutuu luultavasti jonottamaan ulkona tovin. Jokainen vesi kielellä jonossa kärsitty minuutti on kuitenkin vaivan arvoista. Paikka tarjoaa karkkia kaikille aisteille kauniin sisustuksen, herkullisten tuoksujen ja päätähuimaavien annosten muodossa. Menulta haluaa tilata kaiken aina maanittelevista överipirtelöistä pannukakkukasoihin ja avokadoleipiin. NJAM, tämän on pakko olla Tukholman paras aamiaispaikka! 


2. Ikon Cafe – Kuin aamiaisella SohossaIkon Cafe jäi mieleeni erityisesti sen puitteiden takia – täällä tuntui kuin olisi astunut Tukholmasta New Yorkin Sohoon, jossa aamiaispaikat ovat juuri tällaisia. Ikkunat loistavat poissaolollaan ja ravintola levittäytyy häpeilemättä sisätiloista kadulle. Tällaisia paikkoja kaipaisin Helsinkiin. Listalta löytyy valikoimaa niin pekonin ystävälle kuin kasvissyöjällekin.


3. Systrarna Andersson – Hipsterin (?) valinta
Kukaan ei ilmeisesti halua kutsua itseään hipsteriksi ja koko käsite on minulle vähän hämärä, joten kutsutaan tätä paikkaa sittenkin rupiruotsalaiseksi (öhöm, taipuukohan supisuomalaisen vastine noin?). Joka tapauksessa Systrarna Andersson - Café & Hotspot...

Äh, paitsi että nyt alkoikin kiinnostaa hipsterin määritelmä ja syyt enemmän kuin tästä kaffilasta kertominen. Alkoi mietityttää, että miksi tämä perinteisiä ruokia, pelkistettyä ja vähän vanhakantaista, mutta silti trendikästä sisustusta vaaliva paikka toi mieleeni hipsterit. Pakko googlata.

Muoti- ja tyylikonsultti Leena Sarven mukaan hipster ei ole vain pukeutumisen tyylisuunta vaan myös elämäntapa. "Hipsterit ovat retro-henkisiä, hyvin oivaltavia elämäntapailijoita, jotka osaavat neuloa omat piponsa."  Jasså!

Ja miten tämä liittyy Systrarna Anderssoniin? Menkää itse katsomaan ja päättäkää, että liittyykö mitenkään. Osoite: Karlbergsvägen, Tukholma. (Paitsi jos tänne menette, menkää kuitenkin ehkä mieluummin naapurin Ikon Cafeen. Ellei tee mieli vastaleivottua sämpylää tai pullaa. Ne oli hyvää.)


4. Phil's burger – Ruotsin versio Shake ShackistäPhil's burger. Sanokaa Phil's burger, kun haluatte hyvää. Burgeria. Onneksemme oli kesä ja saimme syödä herkkuburgerit ulkona, mutta paikka jäi mieleeni myös kivasta sisustuksesta sisätiloissa (vessassa soi hyvät musiikit ja oli kynttilöitä!). Tästä huomaa, että oikea foodie ei jakele näitä vinkkejä. Mieleen on nimittäin jäänyt näköjään pääasiassa se, miltä ravintoloissa näyttää ja tuntuu. Mutta hei, burgerit oli kuitenkin hyviä! :D


5. Haymarket – Pala Miamin art decoa

Luovutetaan tämä ruoka-asiantuntijana olemisen leikkiminen. Viimeisen vinkin kohdalla keskitytään pelkästään silmäkarkkiin, jota tämä paikka meille tarjoili. Kuinka I-HA-NA Haymarket olikaan, ai että! <3 Täydelliseksi yllätyksekseni nämä Miamin art decoa henkivät nurkat kuuluvat Scandic hotellille. Kaltaisteni art decon ystävien kannattaa siis suunnata Tukholman visiitillään ehdottomasti Haymarketiin joko majoituksen, syömisen tai drinkkien perässä. Täällä silmä lepää, sen lupaan.

* * *

Kaiken kaikkiaan Tukholma jätti vaikutelman, että länsinaapurin pääkaupungissa voi kokea pienoisen maailmanympärimatkan, etenkin jos omaa hyvän mielikuvituksen kuten minä. Välillä tuntui kuin olisimme poikenneet Japanissa, välillä Amerikassa ja välillä Berliinissä, mitä tulee kauppoihin, makuihin ja tunnelmiin. Lisää (ja parempia) vinkkejä Tukholmasta voi lukea Hannan Sunday Blondie -blogista ja Veeran Veera Bianca -bloista. Mukana matkalla oli myös Mirka ja Mirkka

Kiitos tytöt, kun olitte mulle aivan mahtavia paikallisoppaita ja teitte ekasta aikuisiän Tukholman matkastani niin elämyksellisen, että haluan palata kokemaan Ruotsia lisää! 

3 kommenttia

 1. Mun mielestä tällaiset ruokapostaukset on just hyviä, en tartte mitään syväanalyysiä ruuan koostumuksesta ja mausta (varsinkaan sellaista mikä menee ihan hifistelyksi), se tieto riittää, että ruoka oli hyvää :) Ja miljöö vaikuttaa niin paljon, että on kiva nähdä kuvia siitäkin. Nyt tuli kyllä pieni Tukholma-kuume, kun mäkään en ole käynyt siellä oikein kunnolla aikuisena (olen käynyt kerran opiskelijana muutaman tunnin, mutta sitä ei voi laskea millään, koska me vain shoppailtiin jossain rättikaupassa jota ei silloin vielä ollut Suomessa).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana Heidi, kiitos tästä! Tuli hyvä mieli, että onnistuin tekemään ruokapostauksen, josta oli kaltaisellesi foodielle jotain hyötyä ja iloa! =) Mahtavaa!

   Ja onpa uskomatonta, että tässä Tukholma-asiassakin me kuljetaan samaa polkua näemmä! :D Kyllä Tukholmaa voi suositella tämän kokemuksen perusteella. Toki jos samalla rahalla lennot Nyciin niin... onhan se aina kinkkistä. ;D Mutta joo tuolla naapurissa voi viettää hyvän loman. Nuo ravintolat olivat kyllä juuri jotain vähän erilaista kuin Helsingissä. Ja niissä istuskellessa tulee fiilis, että on jossain kaukana pohjolasta!

   Poista
 2. Ai niin ja tuosta kauppa-asiasta piti kommentoida vielä se, että yksi syy innostua Tukholmasta oli mullakin ne kaupat, mitä täältä puuttuu. Mutta Topshop, jonne olin aivan innoissani suuntaamassa, oli lopetettu! Ja samoin Urban Outfitters. Näin ainakin google antoi meille ymmärtää kun sitä monta kertaa googlattiin... Se oli kyllä takaisku...

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, niitä on aina kiva saada!