Wölfferin viinitilalta 6600 kilometriä itään


Viime lauantaina pieni tupakeittiömme täyttyi puheensorinasta ja herkullisista tuoksuista. Reissukesän jälkeen oli aika istua dinnerille vaihtamaan kuulumisia koti-Suomessa ystävien kanssa. Kesän reissut eivät jääneet vain puheisiin vaan illan aikana maistelimme makuja muun muassa Kreikasta ja New Yorkin Hamptonsista. 

Syyskuussa vietin viimeisen Hamptons-iltani Wölfferin viinitilalla. Nyt kuukautta myöhemmin makunystyrät johtivat minut muistoissa takaisin tuohon ihanaan, syyskuiseen iltaan, jolloin katselimme auringonlaskua viiniköynnösten äärellä. Ilmassa oli loppukesän taikaa. Oli sadonkorjuun aika. Pian vihreät oksat kellastuisivat ja lehdet tippuisivat maahan jättäen loiston hetkeksi taakseen. 


Jennan maasturissa popit pauhasivat kaakossa, kun kurvasimme East Hamptonin kartanoiden ja putiikkien ohitse Sagaponackissa sijaitsevaa Wölffer Estate Vineyardia kohti. Oli perjantai-ilta ja laittautuminen oli kuulemma paikallaan, "näet sitten". Parkkipaikalla katseeni kiinnittyi toden totta ensimmäisenä korkokenkäisiin, huipputyylikkäästi pukeutuneisiin hamptonittariin. Ja sen jälkeen ryöppyinä kasvaviin viinirypäleterttuihin, jotka tervehtivät meitä auton vieressä, sievissä riveissä kasvavissa viiniköynnöksissä.

Vaihdoimme parkkipaikalla korkkarit jalkaan ja seurasimme hamptonittaria keltaiseen rakennukseen, jonka ikkunoita koristivat siniset ikkunaluukut. Vihreys ja vehreys ympäröivät taloa joka puolella. 

Raskas puuovi avautui narahtaen ja sen takaa paljastui ravintola, myymälä ja viininvalmistustiloja. Olimme saapuneet ihka oikealle viinitilalle. Saimme pöydän terassilta toiveemme mukaisesti, ja tilasimme maisteluun Wölfferin viinejä, joita tituleerataan "eleganteiksi, muodikkaiksi ja ruokaystävällisiksi".  Ja herkulliseltahan se kaikki maistui. Ja näytti. 

Ilta-aurinko kultasi viinitarhan ja jätti sitten taivaanrannan pastelliseksi tehden tilaa tuona iltana valtavan suurena möllöttävälle kuulle. Harvest moon, they said. Sadonkorjuun kuu.Sitten painui päivä mailleen. Kesä vaihtui syksyksi. Syyskuu lokakuuksi. New York Helsingiksi. 6613 kilometriä Hamptonsista itään Töölössä istuttiin viime lauantaina laseissa Wölfferin makeaa sadonkorjuun ajan jälkiruokaviiniä.

"Diosa Late Harvest 2013 - This ice wine is made by freezing the ripe, golden fruit from the fantastic 2013 growing season."


Tämän kesän rypälesato odottaa Sagaponackissa tulevia kuun kiertoja. Ehkä kolmen vuoden päästä jossain päin maailmaa istutaan pöydän ääreen ja kaadetaan laseihin makeaa viiniä vuoden 2016 sadosta. Ja ehkä siellä ajatellaan, että kukahan on vieraillut viinitilalla juuri tuon sadon aikaan?

Terveisiä tulevaisuuteen, it was me!

Ei kommentteja

Kiitos kommentista, niitä on aina kiva saada!