Hurrikaanien uhrien auttamisesta – vuosi case Bahamasta – nyt katse Haitiin


Vuosi sitten lokakuussa Karibialla riehui hurrikaani Joaquin, joka osui erityisesti Bahamalla sijaitsevalle Long Island -saarelle. Tänä syksynä hurrikaani Matthew'n jäljiltä Haiti on vakavan hätäavun tarpeessa. Uutiskuvat hirmumyrskyalueilta nostivat mieleeni vuoden takaiset tapahtumat, kun lensimme pienkoneella Floridasta Bahamalle. Lentokoneemme oli lastattu täyteen avustustarvikkeita ja pääsimme viemään ne henkilökohtaisesti sinne missä tarve oli.

Pidempään blogejani seuranneet tietävätkin, että suoritin viime syksynä työharjoittelua pienlentokoneyhtiössä Floridassa. Olimme suunnitelleet Bahamalle suuntautuvaa promo- ja kuvausmatkaa pienkoneella ja hurrikaanin iskettyä juuri pääkohteeseemme, Long Islandille, mietimme pitkään mitä tehdä. Lentäjämme viestitteli saaren pohjoisosassa olevaan hotelliin, josta kerrottiin, että lentokenttä on toiminnassa ja pohjoisessa kaikki on ok.


Hotelli esitti toiveen, että mikäli matkamme toteutuu, toisimme tullessamme tarvikkeita saaren eteläosan uhreille. Monen vaiheen jälkeen päätimme, että matka toteutetaan, jos vain lentokeli sallii sen. Marraskuun puolivälin paikkeilla marssimme Walmartiin ja täytimme ostoskärryt tyynyillä, vilteillä, pyyhkeillä ja leluilla, joita meiltä oli toivottu. Ostimme tarvikkeita niin paljon kuin pieneen lentokoneeseen oli mahdollista sulloa ja sijoitimme tuon vuoden joululahjabudjetin luonnonvoimien uhreille.


Saavuimme Long Islandin piskuiselle lentokentälle "possusaarelta" hirveällä kiireellä, sillä lentokenttä meni kiinni auringon laskiessa. Hotellin kautta saatu vuokra-auto oli odottamassa meitä ja avustustarvikelasti jäi koneeseen odottamaan parempaa hetkeä purkamiseen.

Toimitimme myöhemmin kuorman päivän valossa hotellin johtajalle, joka otti sen vastaan kiitollisena. Johtaja halusi ottaa kuvan meistä muistoksi ja aikoi toimittaa sen hätäapua koordinoivalle taholle.
Kolmen päivän aikana olimme kiertäneet laajalti 100 kilometriä pitkää Long Islandia. Emme halunneet mennä pahimmille alueille aivan etelään monestakaan syystä, mutta hurrikaanin jäljet olivat silti nähtävillä selvästi pohjoisempanakin. Suuria laivoja oli lentänyt sisämaahan ja kasvillisuutta oli tuhoutunut.

Useimmat talot olivat röttelökunnossa, mutta lentäjämme kertoi, ettei kaikesta kannata syyttä hurrikaani Joaquinia, sillä moni muu myrsky on riepotellut mökkejä jo aiemmin, eivätkä köyhät paikalliset olleet välttämättä korjanneet tuhoja edellisten myrskyjen jäljiltäkään.Bahama on ristiriitaisuuksien matkakohde äärimmäisyyksiin asti. Saarivaltiosta löytyy sellaista luonnonkauneutta, että se viekottelee luokseen ökyluokan maailmantähdetkin lomailemaan ja ostamaan omia saariaan.

Toisaalta luonto tarjoilee myös hirvittävän jännitysmomentin vuosittain, että millainen hurrikaanikausi tulee, ja mihin tällä kertaa myrskyt osuvat pahimmalla voimallaan.
On erityisen hirveää, että tänä vuonna pahin myrskynsilmä osui jo valmiiksi ongelmien ja köyhyyden runtelemaan Haitiin. Alueella tarvitaan apua kipeästi edelleen. Päätin käyttää joululahjabudjettia uhrien auttamiseen tänäkin vuonna, vaikken pääsekään varmistamaan avun perille menoa omin silmin. Paras tapa on auttaa avustusjärjestöjen kautta.

Apua voi antaa ainakin Kirkon ulkomaanavun kautta ja SPR:n kautta. Pienistä virroista syntyy suuri joki. 

Autetaan yhdessä Haitia!

Ei kommentteja

Kiitos kommentista, niitä on aina kiva saada!