Happy Thanksgiving!

Voihan New York. Tänään vietetään Yhdysvalloissa Thanksgiving Day'ta ja on tosi harmillista, etten ole onnistunut vielä koskaan olemaan maassa tänä marraskuun viimeisenä torstaina, jolloin minun todella kuuluisi olla siellä. Kuten tiedätte, meikäläisen makuun ei voi koskaan olla liikaa suuren maailman meininkiä ja leikkisää menoa, ja sitä New Yorkissa järjestettävästä Thanksgiving-paraatista ei puutu. Kirvelee suorastaan katsoa näitä marraskuisia kuvia - nii-iin nämäkin ovat marraskuussa otettuja kuvia - elämä voisi olla värillinenkin pimeyden sijaan.Minulle on jäänyt elävästi mieleen, kun ensimäisellä New Yorkin reissullamme vierailimme Suomen konsulaatissa ja jututimme siellä Nycissä asuvia suomalaisia työntekijöitä. Joku kysyi, että onko teillä koskaan ikävä Suomeen. Muistan vastauksen selvästi: "No, onhan Suomen kesä kiva ja on mukava vierailla siellä kesäaikaan, mutta MARRASKUU, se on niin karseaa, että ei, ei todella halua kokea sitä enää koskaan." Olen kyllä harvinaisen samaa mieltä. Tänään taas kun tuolla raahustin ulkona pimeässä töistä kotiin kroonisesti väsyneenä, niin mietin, että miten tällainen aika voi olla olemassa!? Kuka on päättänyt asettua aloilleen näille leveysasteille aikoinaan? Tulijoiden on ollut pakko olla liikkeellä kesällä, muuta selitystä en keksi. No se siitä valituksesta. New Yorkissa järjestettävä vuosittainen paraati on tavarataloketju Macy'sin organisoima. Googletin vähän tietoa aiheesta lisää ja tällaista löysin: 

Kuuluisan tavarataloketjun perusti 1800-luvun puolivälissä herra Macy, joka avasi muutamia sekatavarapuoteja Haverhilliin Massachusettsissa. Ajatuksena oli palvella duunareita, mutta hanke menestyi huononpuoleisesti. Macy kuitenkin oppi tekemistään virheistä, eikä heittänyt kirvestä kaivoon. (Toim. huom. Tässäpä vinkki, joka meidän on syytä ottaa opiksemme amerikkalaisilta! Epäonnistumista ei tarvitse kammota vaan se on arvokas oppi tulevaan!) Hän muutti liiketoimintansa New Yorkiin 1858 ja perusti kaupan kauas kaikista muista palveluista, 6th Avenuelle Union Squaren korkeudelle. Alusta alkaen liikkeen tunnuksena oli muodossa tahi toisessa tähti, muistona perustajan nuoruudessaan merillä ottamasta tatuoinnista.

Herra Macy oli innoitettu markkinoija, ja menestyi uudella yrittämällään hienosti. Hän otti käyttöön uusimuotisia hienouksia, kuten tavaratalon oman joulupukin ja valaistut näyteikkunat, ja saikin laajentaa kauppaansa kerran toisensa jälkeen vastatakseen kasvavaan kysyntään.

Vuonna 1895 Macyn perhe möi liiketoiminnan Straussin veljeksille, ja muutamaa vuotta myöhemmin tavaratalo muutti 34th Streetin ja Broadwayn kulmaan, jossa se toimii edelleen, korttelin kokoisena ja maailman suurimpana alallaan. Nykyisin Macy's -myymälöitä on lähes tuhat ympäri Yhdysvaltain.Macy'sin Kiitospäivän paraati on ilahduttanut kaupunkilaisia 20-luvun puolivälistä saakka. Alunperin Macy'sin monet maahanmuuttajatyöntekijät halusivat juhlistaa joulukauden alkua marssimalla kotimaidensa tapojen mukaisessa kulkueessa. Mukaan mahtui paitsi pukeutuneita työntekijöitä myös palkattuja viihdealan ammattilaisia. Jo ensimmäisenä vuotenaan kulkue keräsi neljännesmiljoona katsojaa, niinpä Macy's päätti järjestää paraatin vuosittain. Paraati huipentuu paitsi jättiläisilmapalloon, joka on joka vuosi erilainen, myös Joulupukin saapumiseen Herald Squarelle.

OI, KUINKA RAKASTANKAAN TÄTÄ KAUPUNKIA. 

Huomenna lähden toiseen lempikaupunkiini eli Ouluun... Saa nähdä miten pääsen viikonloppuna koneelle, kun meillä ei tosiaan kämpillä ole nettiä siellä enää. 
Joten varalta: Hyvää viikonloppua kaikille!


Kuvat ja tiedot Macy'sistä: Googlesta

2 kommenttia

  1. Tuo on niin siistin näköinen että lupaan nyt pyhästi että joku kiitospäivä oon kattelemassa tuota paraatia!! Pakko päästä!

    VastaaPoista
  2. Joskus kavereiden kanssa mietittiin, että Suomi kaipais tänne syyspuolelle jonkin juhlapyhän, jolla vähintään olis oma leivonnainen. Keväällä niitä kausiherkkuja on niin monta, laskiaispulla, Runebergin torttu, vappumunkit jne. Syyskaudelle ei ole osunut yhden yhtä sellaista, ja silloin jotain odotettavaa kaipaisi enemmän kun valo vain vähenee.

    Eilen kirjottelin Amerikan sukulaisille, että joku päivä vielä aion kokea kiitospäivän Amerikan mantereella, niinkuin se kuuluu tehdä. Perheen keskellä, nauttien hyvästä seurasta ja ruuasta. Kiitospäivä on niin positiivinen pyhä: muista kiittää, sillä aina siihen on aihetta.

    Sitä paitsi, oisi joskus hauska päästä osaksi myös Black Fridaysta :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentista, niitä on aina kiva saada!