Vinkki Manner-Kreikkaan – turkoosien rantojen Chalkidikí


Häiden jälkeisenä päivänä lähdimme rannalle. Jostain syystä suomalaiset eivät ole tyypillisiä matkailijoita Thessalonikin läheisellä Chalkidikín alueella. (Näin ainakin paikalliset meille kertoivat.) Chalkidikí on kuitenkin rantaihmisen paratiisi, joten jos Kreikan saaret on tullut koluttua, niin laita tämä Manner-Kreikan helmi muistiin.

Neljän päivän visiitti Chalkidikín alueella valkoisine hiekkarantoineen ja turkoosine vesineen teki vaikutuksen. Koska Kreikalla on yksi maailman pisimmistä rantaviivoista, voit löytää halutessasi biitsejä, jossa ei ole ketään muita. Toisena vaihtoehtona on suunnata "viiden tähden -rannalle", jossa palvelu pelaa. Yöuinti turvallisessa, hiekkapohjaisessa meressä on myös kuulemani mukaan melkoisen romanttinen kokemus. Harmillisesti itse emme ehtineet sitä kokea tällä reissulla.


SANI BEACH

Häiden näyttämö Pomegranate Spa & Wellness Hotel sijaitsi myös rannalla, mutta halusimme nähdä aluetta laajemminkin. Thessalonikissa pyörähdimme ostoksilla ja totesimme, että rantalomailuun eteläisempi Chalkidikín alue on parempi. Niinpä häiden jälkeen maanantaina suuntasimme paikallisten johdattamana Sani Beachille See you -nimiselle rantaklubille. Rantatuoli ja -varjo maksoivat 15 euroa.

Tuntui melkein, että häiden juhlinta oli edelleen käynnissä, kun häistä tuttu jengi kokoontui taas rannalle. Miksipäs häitä ei juhlittaisi monta päivää samalla, kun Kreikkaan asti matkustetaan! Ylellinen ranta hyvine palveluineen toimi mainiosti tähän tarkoitukseen.


Sani Beachin turkoosi vesi oli huikean kirkasta ja lämmintä. Matkalla rannalle näimme sataman komeine veneineen, ravintoloineen ja putiikkeineen. Täällä tuntui lähes mahdottomalle uskoa, että ollaan maassa, joka on talouskriisin runtelema.


KULKUYHTEYDET – JA MITÄ MAKSAA?

Chalkidikíin matkustaessa lähin lentokenttä on Thessalonikin kenttä, jonne pääsee lentämään Suomesta yhdellä vaihdolla 200-300 eurolla. Yleisin yhteys kulkee Istanbulin kautta, mutta me emme halunneet mennä tätä kautta. 

Huomasin Skyscannerista, että edullisia yhdensuuntaisia lentoja on tarjolla, joten ostimme SASin menolennon Hki-Tukholma-Thessaloniki 104 eurolla / henki. Paluulennon ostimme puolestaan Aegean Airlinesilta Santorinilta (Ateenan kautta) 137 eurolla. Puolivälissä Kreikan matkaa lensimme Aegeanilla Thessalonikista Santorinille alle satasella, joten kokonaishinta lennoille oli lähes sama kuin, jos olisimme käyneet "vain" Chalkidikíssä. 

Vinkkini kuuluukin, että kannattaa ehdottomasti liittää Chalkidikín reissuun jollakin ihanalla Kreikan saarella vierailu. Aegean oli laadukas yhtiö, ja meidän lippujen hintoihin kuuluivat sekä matkatavarat että tarjoilut – ei ihan tavanomaista enää nykypäivänä. (Kuten ei sekään, että Aegeanin lennoilla taputettiin onnistuneen laskeutumisen merkiksi.)


Chalkidikín alue näkyy kartassa punaisella rajattuna. Paikallisten ystäviemme kertoman mukaan alue on täynnä upeita poukamia, jonne on kiva tehdä roadtripejä. Jos (ja toivottavasti kun) palaamme näihin maisemiin, voisi seuraavalla kerralla ohjelmaan sisällyttää myös Unescon maailmanperintökohdelistalla olevan Meteoran. Maisemat nimittäin näyttävät kohtuullisen vaikuttaville silläkin suunnalla. 


Yllä oleviin sinisiin maisemiin päädyimme eräällä autoretkellä hieman eksyttyämme. Auton saa vuokrattua Thessalonikin lentokentältä ja se onkin todella suositeltava vaihtoehto, jos haluaa nähdä vaivattomasti paikkoja. Ajaminen on Kreikassa "normaalia" eli ratti on samalla puolella kuin Suomessakin. Google Maps ei aivan kaikkialla ollut ajan hermolla, joten GPS:n vuokraaminen voi kannattaa. 

Mitä ajatuksia Manner-Kreikka herättää teissä? Kiinnostaako saaret enemmän vai voisitko kuvitella reissaavasi myös mantereella omatoimimatkalla?

5 kommenttia

 1. Kiitos vinkeistä! Me ainakin innostuttiin aika paljon noista huudeista sun kuvien kautta, tiedä vaikka sinne suunnattaisiin seuraavaksi. Näkyikö siellä lapsiperheitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. My pleasure! =) Itse asiassa, kun mietin, niin kyllä tuolla oli lapsiperheitä. Otin kuvan isoista uimapatjoista :) Ja erilaisia rantoja on tosi paljon joten varmasti löytyy jokaiseen makuun ja tarpeeseen hyvä vaihtoehto. Kiva, että postaus herätti inspistä =)

   Poista
 2. Ihana postaus! Siellä me väriläiskät viiletettiin :)

  VastaaPoista
 3. Olemme olleet tuolla kaksi kertaa ja voin suosiella. Tulimme molemmilla kerroilla Serbian puolelta autolla. Rannat on mahtavia ja kun jaksaa vielä menna Haldikin itäpuolelle käymään niin on nähnyt ja kokenut upeita rantoja.
  Kyllä suosittelen lämpmästi ja lämminhän siellä on :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, niitä on aina kiva saada!