Kolme ja puoli kuukautta lähtöön – Mikä on suunnitelma?


Talvi on vaihtunut kesään. Suunnitelmia on pitänyt säätää samaan tahtiin kuin pukeutumista sään lämmetessä, mutta päätös lähdöstä on pitänyt. Olen ymmärtänyt miksi maailmanympärimatkojen (tai muiden isojen reissujen) suunnitteluun kehotetaan varaamaan ainakin vuosi aikaa. Käytännön järjestelyjen lisäksi prosessi on iso matka omaan mieleen. Mikä siis suunnitelmamme on?  


Kysymys on hyvä ja sen ydintä on tullut tämä kevät intensiivisesti pohdittua. Onnekseni olen saanut apua tavoitteen määrittelyyn business coachilta. Entinen esihenkilöni Hannele StartUp Schoolista on kouluttautunut sertifioiduksi business coachiksi ja hänen kanssaan olen saanut omakohtaisesti huomata, miten voimallinen menetelmä coachaus on!


Business coaching on eri puolilla maailmaa suosituksi noussut ihmisten ja organisaatioiden kehittämisen menetelmä, jonka on havaittu vaikuttavan myönteisesti työhyvinvointiin, muutoskyvykkyyteen, itsensä johtamiseen, tyytyväisyyteen ja työhön sitoutumiseen. Coaching on "totuttuja toimintatapoja ja ajattelua haastava kehitysprosessi, jossa oivallukset johtavat toimintaan."


Karttaa etsimässä

Sen sijaan, että haluaisimme lähteä vain reissuun, tuntui tässä vaiheessa elämää tärkeälle määritellä matkaa tarkemmin. Ja kun puhun matkasta, en siis tarkoita vain reissaamista. Mikä on isompi tavoite elämälle nyt myllerrystentäyteisten vuosien jälkeen? 


Muuttoa pohdimme ratkaisuksi pitkään, mutta mikään alue tai asumismuoto ei tuntunut oikealle. Vuosikymmenet olemme puhuneet siitä, että kumpa voisi skipata Suomen talven. Suomessa talvea ei pääse pakoon muuttamalla. 


Tänä keväänä oivalsimme, ettemme pääse muutenkaan haaveissa eteenpäin ennen kuin olemme kokeneet talvettoman talven. Laitoimme asunnon myyntiin ja päätimme, että uutta ei hankita ennen kuin talvihaave on toteutettu. 


Nyt kolme ja puoli kuukautta ennen lähtöä asunnon myynti on edelleen vaiheissa, mutta emme enää stressaa asiaa. Tämä(kin) järjestyy – tavalla tai toisella.

 

Olemme käyneet Havaijilla vuosina 2010 ja 2016. Kuuden vuoden syklin mukaan tänä vuonna on aika palata näihin maisemiin. Kuva on Mauin saarelta.


Toinen minua pohdituttanut asia on ollut, että minne olen ammatillisesti menossa. 


Business coachingissa oivalsin, että haluan ennen kaikkea työskennellä työelämän uudistamisen puolesta. Haluan, että nykyisessä ja tulevaisuuden työelämässä mahdollisimman monella voisi olla mielekäs työ, jottei elettäisi vain lomia varten. Haluan työlläni edistää myös sitä, että jokainen saa työelämässä olla juuri sellainen kuin on, ja hyödyntää omaa ainutlaatuisuuttaan. Lisäksi haluan kuulua johonkin porukkaan, enkä työskennellä yksin. 


Tätä blogia pitkään seuranneet tietävät, etteivät nämä ammatilliset haaveet ole mitään uusia arvoja minulle. Kaikessa myllerryksessä niitä on kuitenkin koeteltu ja yritetty muuksikin muuttaa. Joskus suurin löytö voi olla se, että oivaltaa vastausten olleen sisällään koko ajan, vaikkei sitä ole aina tajunnut. 


Kun sain nämä ydinasiat määriteltyä itselleni, olen palannut niiden äärelle aina, kun on tullut vastaan tilanne käytännön järjestelyjen kanssa, että sen hetkistä suunnitelmaa on pitänyt muuttaa. Olen kysynyt itseltäni viekö uusi idea lähemmäs sitä, että 

 • vuosikymmenten haave talvettomasta talvesta toteutuu?
 • edistääkö tekemiseni työelämän kehittymistä mielekkääseen ja inhimilliseen suuntaan?
 • voinko tässä ratkaisussa kuulua johonkin porukkaan, enkä joudu tekemään töitä yksin?

Jos olen näihin kriteereihin voinut vastata kyllä, olen ollut valmis muuttamaan suunnitelmia radikaalistikin. On ollut helpottavaa suunnistaa tuntemattomilla vesillä, kun on saanut kartan, jota katsoa päätösten äärellä. 


Mitä reissu-excel näyttää?

Onnekseni nykyinen työni NY:llä yrittäjyyskasvatuksen parissa täyttää tällä hetkellä erinomaisesti kaikki kolme kriteeriäni. Ensi talven suunnitelmat onkin rakennettu palvelemaan sekä työnantajani että omia tarpeita. 

Ensi talvi tulee pitämään sisällään etätöitä Euroopasta ja palkattoman jakson kaukomailla käyntiä varten. Näyttää siltä, että sosiaaliturva- ja työlupa-asiat ovat vielä liian monimutkaisia asioita järjestettäväksi liikkuvan diginomadielämän mukaan. Makella kuvio on helpompi, sillä hän jää talven ajaksi vuorotteluvapaalle. 

Syyskuun 30. päivälle meillä on hankittuna lennot Lissaboniin. Lokakuulle on liput Abban Voyage-konserttiin Lontooseen ja marraskuussa on tarkoitus tulla käymään Slushissa ja suunnata sen jälkeen Jenkkeihin. Paljon muitakin ihania rivejä reissu-excelissä on, mutta niistä lisää myöhemmin. 

Tämän matkan valmistelu on osoittanut, että päättäväisen suunnittelun ja säästämisen lisäksi tarvitaan vähintään yhtä paljon rentoa luottamusta ja uskoa asioiden järjestymiseen. Kaikki on meitä suuremmissa käsissä, sen hiljattain ajettu kolari rikkihapporekan kanssakin osoitti. Meille ei tullut naarmuakaan, auto meni lunastukseen. 


Don’t beg.

Don’t chase. 

Don’t be needy. 


Relax.

When you relax,

it’ll come to you.

2 kommenttia

 1. Jep, asiat varmasti tulevat järjestymään! Mutta upealta kuulostava reissu jo nyt, nauttikaa talvettomasta talvesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mikko! On se vaan jännää valmistautua suureen seikkailuun :) Kaikki on edessä ja voi vasta vain kuvitella, millainen kokemus on lähteä maailmaa kiertämään pidemmäksi aikaa. Olen kyllä jo nauttinut kovasti tästä suunnitteluvaiheesta.

   Poista

Kiitos kommentista, niitä on aina kiva saada!