Blogikriisi – ja yllättävä ratkaisu?


Viime viikon maanantaina valkoinen citymaasturimme lipui kohti Miamin kansainvälistä lentokenttää tuttujen maisemien halki. Palmut huojuivat sinistä taivasta vasten ja vaikersin miehelleni, etten halua lähteä pois. Olimme reissaamassa Jenkeissä kuudettatoista kertaa ja parkkihallissa silmäni kastuivat, kun pitää lähteä pois. Voi hyvänen aika sentään.

Viisi päivää myöhemmin istuin kotimme parvekkeella lukemassa lentokentältä ostamaani self-help-opusta nimeltään ”You are a badass – lopeta itsesi vähättely ja elä täysillä”. Huomaan, että Badass-kirjasta koitan löytää selitystä siihen, miksi olen jumissa blogin kirjoittamisen kanssa. Amerikan matkoja syntyy kohta useammin kuin postauksia, jotain olisi tehtävä!


Alleviivaan puhuttelevia lauseita kirjasta, niin kliseistä kuin se onkin:

 ★ Tee asioita, joita rakastat

★ Älä tuhlaa kallista aikaasi sen miettimiseen, mitä muut sinusta ajattelevat

★ Luota intuitioosi

★ Tee parhaasi mitä sitten teetkään. (Ja tee jotain saman tien jossittelemisen sijaan!)

★ Arvosta omaa ainutlaatuisuuttasi. Olet luonut oman ainutlaatuisen todellisuutesi ja elät elämääsi omalla erityisellä tavallasi. Tee asioita, joita rakastat. Kyllä, tämä on tärkeää ja tässä kohdassa olen yleisesti elämässä onnistunutkin hyvin. Irtisanouduin minua sisäisesti hajottavasta työstä ja päätin alkaa luottaa omiin kykyihini perustamalla yrityksen. Teen parhaillani pitkäkestoista unelmaprojektia taikuri Joni Pakasen kanssa ja nipistelen viikoittain itseäni, että voiko työn tekeminen oikeasti olla näin kivaa. Ensi viikolla alkaa seuraava uusi lyhyempi asiakasprojekti. Yritykseni markkinointimateriaalit edistyvät (käyntsärit odottavat postissa valmiina ja nettisivut rakentuvat Wixillä) ja päivä päivältä saan lisää varmuutta yrittäjänä toimimiseen. (Aivan helppoa se tosin ei ole koko ajan ollut, ettei väärää kuvaa synny!)

Viime vuonna muutimme asumaan omaan asuntoon meren äärelle, jotta voimme viettää kaikki mahdolliset hetket meressä suppaillen. Tänä kesänä otan askeleen eteenpäin tässäkin lajissa. Ensi kuussa aloitan nimittäin SUP-ohjaajakurssin – ja mikäli pääsen sen läpi – saan tehdä suppailua osa-aikaisesti työkseni. En voisi olla enempää innoissani tästä mahdollisuudesta!

Ja sitten ne kaikki ihanat matkat. 16 rakasta Amerikan matkaani erityisesti.

Joten kyllä, olen löytänyt asioita, joita rakastan ja täyttänyt arkeni niillä. Miksi silti koen olevani jotenkin jumissa ja jonkinlaisessa kriisissä blogin kanssa? Aiheita kyllä riittäisi, mistä ammentaa.Sitten päähäni iskeytyy ajatus, että ehkä bloggaamisen suhteen jumissa olo johtuu siitä, että olen joutunut päättämättömyyden valtaan fokukseni kanssa. Innostun helposti ja sen seurauksena huomioni hyppelehtii asiasta toiseen.

Vuodet 2014-2016 kirjoitimme ystäväni Kirsi kanssa Amerikan matkailuun painottuvaa 50 State Puzzle -blogia, kunnes se jäi "tauolle". Kirsi ei tuntenut enää kutsumusta bloggaamiseen ja minä halusin kirjoittaa laajemminkin kuin vain Amerikan matkailusta. Aloin pitää tätä blogia. Tänä keväänä ajauduin sitten jonkinlaiseen blogikriisiin, koska en ole kokenut tätä blogia parhaaksi mahdolliseksi kanavaksi matkajutuille, mutta halusin silti olla matkabloggaaja. En oikein tiennyt, että mistä kirjoittaa, mistä ei.

50 State Puzzle -blogin aikaan sen sijaan minulla oli selkeänä tavoitteena olla Amerikan matkailun asiantuntija. Häpeilemättä kerroin päämääräni kaikille, jotka sen halusivat kuulla ja asiat etenivät koko ajan hyvään suuntaan:

 • Suoritin kokonaisen korkeakoulututkinnon, koska ajattelin, että matkailun liikkeenjohdon ammattilaisena minua ei estä mikään
 • Tein työharjoitteluja Floridassa ja sain viettää normaalia lomia pidempiä aikoja ympäristössä, jonne tunsin niin hyvin kuuluvani
 • Portfoliooni kertyi työnäytteitä (lehtijuttuja) Amerikan matkailun asiantuntijuudesta 
 • Saimme Seven Seas -blogin (ent. Siveltimellä) Sannan kanssa Kalifornian lukijamatkan myyntiin (joka ei kuitenkaan vielä ensimmäisellä yrittämällä toteutunut)
 • 50 State Puzzle päivittyi ja oli jopa Rantapallon luetuimpien blogien listalla
 • Perustimme NAME-verkoston Amerikan matkailusta kiinnostuneille. Löysin järjestämistämme tapahtumista uusia sydänystäviä ja ison liudan hengenheimolaisia
 • Luonnostelin kirjan käsikirjoitusta…

Ja sitten jotakin tapahtui. Fokukseni hajosi eri suuntiin ja mitä todennäköisemmin aloin ajatella mitä muut minusta ajattelevat. Herpaannuin ja unohdin tavoitteeni, jonka ansiosta olin saavuttanut monia asioita, joista olen ylpeä.


Mitä siis seuraavaksi?

Kaiken tämän itsetutkiskelun seurauksena päätin siirtyä Badass-kirjasta listaamiini seuraaviin kohtiin:

★ Luota intuitioosi

★ Tee parhaasi mitä sitten teetkään. (Ja tee jotain saman tien jossittelemisen sijaan!)

★ Arvosta omaa ainutlaatuisuuttasi. Olet luonut oman ainutlaatuisen todellisuutesi ja elät elämääsi omalla erityisellä tavallasi. 

Ja bum! Ratkaisuidea syntyi. Ja se kuuluu näin:

Täten juhlallisesti ilmoitan, että päätän palata kirjoittamaan Amerikan matkoistani Rantapalloon ja jatkaa Stilettikorkokannassa muita turinoitani. Näin tapahtukoot.

Moni on sanonut minulle, ettei kahden blogin pitämisessä ole mitään järkeä, mutta tällä hetkellä intuitioni sanoo, että siinä on kaikki järki. Haluan tehdä vanhoista ja uusista Amerikan seikkailuistani selkeän arkiston paikkaan, josta ihmiset hakevat matkainspiraatioita toisiltaan. Stilettikorkokannan voin pitää omana ”taideprojektinani” ja kotipesänä, jonne kirjoitan, kun siltä tuntuu. Vaikkapa sitten yrittäjyydestä. Kiinnostaisiko se teitä?Toki mieleni perukoilla mellastaa pelkoja siitä, että mitä jos epäonnistun tässä tavoitteessani. Mitä jos ketään ei kiinnosta? Mitä jos en saakaan mitään aikaiseksi? Mitä jos aika ei riitä? Onko tyhmää palata ikään kuin taaksepäin?

Onnistumisen tueksi teen kuitenkin suunnitelman ja luotan siihen intuitiooni, että näin kannattaa toimia.

Päätän, että kirjoitan Rantapallon blogia kerran viikossa. Uusi postaus julkaistaan aina sunnuntaisin (alkaen ensi sunnuntaista!) ja kokoan postaukset myös esim. kerran kuukaudessa uutiskirjeeseen, jonka halukkaat voivat tilata sähköpostiinsa. Toki jos runosuoneni sykkii useamminkin, pidätän oikeuden kirjoittaa enemmänkin, mutta varsinaiseksi tavoitteekseni otan nuo sunnuntai-postaukset, jotta sekä lukijat että minä voimme tähän tahtiin tottua.

"Kaikki, mitä teet matkallasi, vie sinua eteenpäin. Tee parhaasi mitä sitten teetkään." 

Miltä tämä kuulostaa? Silkalta hullutukselta vai uskotko, että voin onnistua tässä?Otteet kirjasta: You Are a Badass: How to Stop Doubting Your Greatness and Start Living an Awesome Life, Jan Sincero, suom. Jutta Ruonansuu
Kuvat: Miamin Wynwoodista (street art -alue) ja Miamin downtownista Area 31 -baarista (pilvenpiirtäjässä oleva ravintola/baari)

21 kommenttia

 1. Kuulostaa JUST hyvältä ja oikealta! Pidän molemmista blogeista <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että olipa ihana, kun jaksoit kommentoida ja kannustaa! Tästä tuli tosi hyvä mieli. Kiitos <3

   Poista
 2. Kuulostaa todella hyvältä idealta!
  Olet inspiroiva ja kirjoituksiasi on aina ilo lukea.
  Ja jo kuudestoista matka, kuinka (positiivisesti) kadehdittavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iso kiitos Alexandra! Näiden kommenttien saaminen tuntuu uskomattoman hyvälle. Pelkäsin jo vähän, että mitä jos kukaan ei enää kaipaa kirjoituksiani, kun olen kirjoittanut niin harvoin tänne. Joten ihana huomata, että pelko oli turha <3

   Kuusitoista matkaa Jenkkeihin tuntuu itsestänikin ihmeelliseltä. Kun on hirveä tahto, niin kaikki on selkeästi mahdollista :D

   Poista
 3. Varmasti selviät kahden blogin pitämisestä, intuitioon kannattaa elämässä luottaa :)
  Ja mie olen ehdottomasti molemmissa blogeissasi lukijana jatkossakin! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Päivi! Mukava kuulla susta pitkästä aikaa ja niin ihanasti kirjoitit. Merkkaa tosi paljon, että olet lukijana nyt ja jatkossa. Ihanaa kevättä sulle! <3

   Poista
 4. Jäin kaipaamaan ainoastaan paikkaa, mistä voin tuon uutiskirjeen tilata! Upeaa, Ulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihii, joo sepä olis kätevää olla jo valmiina! Infoilen heti, kun saan uutiskirjetilauksen tehtyä. Kiitos tästä kivasta kommentista Jenni! <3

   Poista
 5. Go Ulla, go! You can do it! �� Hyvältä kuulostaa. Tsemppiä ja menestystä!
  PS. Ja minusta tuollainen blogikriiseily silloin tällöin on aika luonnollista. Kun elämä kuljettaa eteenpäin ja tulee uusia juttuja, niin olisihan se vähän kumma, jos blogi pysyisi siinä kaikessa muuttumattomana. Mene siis intuitiosi mukaan ja ainahan voi tehdä uusia muutoksia, jos laiva kaipaa taas uusia suuntia joskus tulevaisuudessa. Ei nykyisen tavan tarvitse olla kiveen hakattu. Uusiin tuuliin vain, Ullaseni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeee, kiitos tsempistä Kaisa! =) Ja oot kyllä niin oikeessa ton blogikriiseilyn kans. Elämä muuttuu, niin bloggaaminenki voi kaivata välillä uusia suuntia. Tuo kriiseily tällaisesta asiasta on kyllä sinällään ihan turhaa, mutta silti siihen aina välillä sortuu. Toisaalta se näköjään myös vie eteenpäin. Uusiin tuuliin vain, siis! Kiitti tästä kannustuksesta <3

   Poista
 6. Ihana! Voimia ja iloa!


  Onnittelut kahden blogin ideasta, terveisin Popo-Anna, jonka matkablogi uinuu, koska arjen silppuduuni uuvuttaa. Niinpä myös tämä blogisi on oiva kannustin, kun miettii työnsä muuttamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Anna! Bloggaaminen kyllä jää helposti elämän jalkoihin. Mutta ehkä hetken päästä asiat on taas toisin ja sullaki löytyy taas aikaa ja energiaa. Tsemppiä sinnekin!

   Poista
 7. Todella hyvää pohdiskelua ja takuuvarmasti oikea päätös :)! Go for it! Tärkeintä on tehdä sitä, mistä itse pitää, joten vain sinä voit tietää, miten kannattaa toimia :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti kovasti Jerry! Kun sanot noin, uskon siihen, koska oot viisas. =)

   Poista
  2. Hehe, kiitos! Sitten kannattaa tosiaan uskoa ;)

   Poista
 8. Jihuu Ultsu! Oon niin onnellinen tästä uutisesta!!! <3 Ihana saada sut takas Rantsun kuviohin! :) En päässy jostain syystä kirjautuun tunnareilla mutta täällä huutelee siis Inka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jihuu Inka, kiitos ihana tsempparini! <3 Määki oon onnellinen tästä päätöksestä!

   Mikähän noissa tunnareissa on, kun ei oo toiminut... :/ Oispa täälläkin oma tekninen tuki kuten Rantsussa!

   Poista
 9. Kuulostaa aina hyvältä idealta seurata omaa intohimoa ja intuitiota! :) Ja ehdottomasti kiinnostaisi lukea tästä blogista kirjoituksiasi yrittäjyydestä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti Anni Matilda! Ehkäpä rohkaistun tämän kannustamana aloittamaan yritystarinani-sarjan, jota olen suunnitellut... ;)

   Poista
 10. Luin juuri saman kirjan kannesta kanteen, ja se oli yksi syy, miksi päätin alkaa panostamaan ja opettelemaan säännöllistä bloggaamista. :) Suunnitelmasi kuulostaa hyvältä. Ja yllä mainitsemasi yritystarinani-sarja - yes please! Täällä on yksi kovin kiinnostunut.

  Ihanaa ja leppoisaa sunnuntaipäivää sinne! :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentista, niitä on aina kiva saada!